zondag 2 november 2008

Runderstoofschotel (verstopt vlees)




Benodigde ingredienten:
Ik gebruik altijd verstoptvlees van mijn vaste slager, verder heb je nodig: knolselderij, pastinaak, wortel, prei, bleekselderij, ui, knoflook, kruidkoek, pure (dark) chocolade, ingekookte en geconcentreerde bouillon, rode wijn en water.

Snijd alle groenten in brunoise (blokjes), vooral de wortelen, pastinaak en knolselderij. Dit zijn wortelachtigen en blijven dus mooi in vorm en dat zie je terug in het gerecht. Bak het vlees in een koekenpan rondom bruin. Doe het vlees in een braadslee en strooi er peper en zout over. Voeg een paar dl rode wijn toe. Brokkel er een aantal plakken kruidkoek over en meng dit. Dek de braadslee af en laat het vlees een uur garen in een oven van 170 graden.

Bak afzonderlijk alle groenten in een koekenpan (in olie). De bleekselderij en prei hoef je niet aan te zetten. Voeg na een uur de gebakken groenten toe aan het vlees. Voeg nu ook de chocolade en bouillon toe. Meng het geheel weer en zet de slee weer terug in de oven. Als er nog veel vocht is kun je de braadslee nu zonder afdekking terugzetten. Indien er te weinig vocht is, voeg dan nog wat toe (bijv. water), dit om verbranding te voorkomen.
Tot slot voeg je de prei en bleekselderij toe. Laat het gerecht nog een half uurtje stoven in de oven, eventueel zonder afdekking als je vindt dat er nog wat vocht moet verdampen.

Erwtensoep


Benodigde ingredienten:
spliterwten, wortel, knolselderij, aardappel, varkensvlees, ui, prei, laurier, bouillon en eventueel rookworst

Het geheim van snert is om de soep een geheel te laten worden. Als je het goed doet, hoef je de soep niet te blenden en te binden. Laat de soep minimaal 2-3 uur inkoken op laag vuur.