zaterdag 22 september 2007

Gebraden lamsrack met jus van rode port en rozemarijn


vrijdag 21 september 2007

Bouillon (basis voor sauzen)

Benodigde ingrediënten:
2 kilo kippenpoten, 4 prei, 1 grote winterwortel, 4-5 grote uien, 1 bol knoflook, 4-5 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, 1 bos peterselie, rode wijn, peperkorrels, tomatenpuré.



Deze bouillon is mijn variant op de jus de veau die veel restaurants maken als basis voor veel sauzen. Mijn variant is ontstaan omdat het lastig is om kalfsbotten, knieën te bemachtigen. Met kippenpoten lukt het ook prima kan ik je verzekeren.

Bak de kippenpoten in een beetje olie of boter rondom bruin (niet lichtbruin). Doe de gebruinde kippenpoten in een grote, hoge pan. Maak de groenten schoon en hak deze in grove stukken. Snij de uien doormidden (laat de schil zitten) en bak de opengesneden uien bruin op de open kant. Doe de gesneden groenten (peterselie, winterpeen, prei en knoflook) en de gebruide uien ook in de pan. Voeg de kruidnagel, laurier, peperkorrels toe en schenk een fles rode wijn uit in de pan. Vul de pan nu met koud water totdat de hele inhoud van de pan onder het vocht staat.

Zet de pan op het vuur, breng het aan de kook en doe daarna meteen het vuur helemaal laag. laat dit alles minimaal 8 uur op een laag vuur inkoken. Schep met een soeplepel af en toe de bovenste laag van de bouillon weg (dit is vet). Na minimaal 8 uur zeef je de bouillon m.b.v. een bolzeef. Laat de bouillon in een andere (kleinere) pan komen. Voeg wat ontzuurde tomatenpuré toe (1-2 eetlepels). Laat dit alles nogmaals een paar uur op een laag vuurtje inkoken. Hierna is je bouillon klaar en kun je deze als basis gebruiken voor sauzen, bijvoorbeeld bij vleesgerechten.

Als je een saus gaat maken, werkt het als volgt:
pak een koekenpan en schep hierin de bouillon (afhankelijk voor hoeveel personen je kookt bepaal je de hoeveelheid). Realiseer je dat de bouillon nog flink zal gaan inkoken (reduceren). op deze manier krijg je een saus die niet gebonden hoeft te worden en heerlijk hoog op smaak is. Als je bouillon over hebt, vries het dan in dan heb je dit voor de volgende keer alvast klaar.

Zet de koekenpan met daarin de boullin op het vuur en breng het aan de kook. Stel je wilt een rode port saus. Voeg een glas rode port toe (of 2/3 etc) en laat het geheel een minuut of wat goed inkoken totdat er een ingedikte saus is ontstaan (je ziet dit vanzelf). Voor de duidelijkheid je moet er wel bijblijven.

Stel je wilt een kruidige saus maken voor bij een lamsrack. Voeg tijdens het reduceren in de koekenpan takjes, thijm en rozemarijn toe. Voordat je de saus bij het vlees doet haal je wel de takjes eruit.

Zo kun je eindeloos door variëren en combinaties maken. Bijvoorbeeld met cognac, calvados, armangnac, wodka, whiskey, rode wijn, port, sherry, madeira, alle soorten kruiden, paddestoelen, uitjes, knoflook, spekjes, truffel, ganzenlever, aceito balsamico, worcestershire sauce, sinasappel en ga zo maar door.

Aardappel crème met paddenstoelen

Benodigde ingrediënten:
8 aardappelen, roomboter, room, peper (evt nootmuskaat), zout, knoflook, paddenstoelen (zoals champignons, shi takes, oesterzwammen). Je kunt ook goed een assortiment gedroogde paddenstoelen gebruiken. Gebruik 2-4 soorten paddestoelen. Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt, laat deze dan 24 uur wellen in de bak met water)


Schil en kook de aardappelen totdat ze gaar zijn. Maak een aardappelpuré (gebruik hiervoor een aardappelknijper). Gebruik je geen knijper wordt de puré minder fijn. Mijn voorkeur gaat uit naar een hele fijne en romige puré. Ik knijp de aardappelen soms 2-3 keer door de knijper voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Verzamel de puré in een mengkom en voeg een flinke klont roomboter toe en meng dit met de fijn geknepen aardappelen (des te meer boter je toevoegt des te smeuiger en romiger de puré wordt). Voeg wat zou en peper toe (evt wat geraspte noormuskaat).

Snijd de paddenstoelen fijn. Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt laat deze eerst goed uitlekken en dep deze goed droog (het vocht waarin je de paddenstoelen hebt geweld is ook een heerlijke smaakmaker voor de saus. Gooi dit dus niet weg). Bak de paddenstoelen samen met wat fijngehakte knoflook.

Serveer de warme puré (evt een tikje in de magnetron) met daarover heen gedrappeerd de gebakken paddenstoelen. Maak het geheel af met wat (gereduceerde) boullion. Voor deze bouillon verwijs ik naar het recpet bouillon. De bouillon moet goed gereduceerd zijn. Doe een 4-5 tal soeplepels bouillon in een koekenpan en laat dit een tijdje op hoog tot middenhoog vuur inkoken (reduceren). Er ontstaat nu een heerlijke, stroperige saus. Eventueel kun je de saus op smaak brengen met een sheutje rode port, cognac, calvados, rode wijn, balsamico azijn of het vocht waarin de paddenstoelen hebben geweld(laat dit dan wel meekoken).


Penne met blauwe kaas en tonijn

Benodigde ingrediënten:
1/2 pak penne, 2 pakjes blauwe kaas (Roquefort of Danish Blue), 2-3 blikjes tonijn (naturel), 1 pak diepvries spinazie, beetje room (koksroom of crème fraiche), peper, kippenbouillon), melk boter en bloem.

Maak een roux. Dit doe je door een klont boter langzaam in een pan te verwarmen (laat de boter niet verbranden). Als de boter vloeibaar is, voeg je langzaam wat bloem toe, net zolang tot er een droge bal van boter en bloem is ontstaan. Laat deze bal langzaam garen op een laag vuurtje. Schep de bal regelmatig om. Voeg een paar dl melk toe en roer de rouz langzaam door de melk totdat het 1 geheel is geworden. Als je de substantie te dik vindt voeg je wat extra melk toe. Voeg een scheut kippenbouillon toe (2 eetlepels). Voeg de blauwe kaas toe en roer dit alles totdat het 1 gladde saus is. Voeg hierna de tonijn, spinazie en room toe. Roer dit alles goed door elkaar en laat het langzaam warm worden op een laag vuur. Kook ondertussen de penne af.

Meng de penne en de saus in 1 pan en je kunt de pasta opedienen, maak het geheel af met wat vers gemalen peper.

woensdag 19 september 2007

Gazpacho

Benodigde ingrediënten:
1kilo rijpe tomaten, 1 fles biologische pasata, 3 komkommers, 2-3 rode paprika's, 2-3 teentjes knoflook, 8 sneetjes witbrood, olijfolie.

Gooi de tomaten in de keukenmachine en maal het fijn totdat het een fijne en vloeibare substantie is. Giet dit door een bolzeef en laat het vocht in een grote pan komen (gebruik een soeplepel om de substantie door de zeef te laten lopen. Het pulp gooi je weg. Schil de komkommers en maal deze fijn met de keukenmachine. Herhaal hetzelfde procedé als met de tomaten. Doe de pasata ook in de pan. Ontdoe de sneetjes witbrood van de korst en maal dit samen met de knoflook en 3 eetlepels olijfolie in de keukenmachine totdat het een kleffe bal is geworden (eventueel iets meer olie toevoegen).

Rooster de paprika in de oven en als deze bruin zijn, laat je ze afkoelen en pel je de schil. Maal de paprika vervolgens in de keukenmachine en voeg het toe aan de soep in de pan. Roer de soep net zolang door totdat een homogene substantie is ontstaan.

Zet de soep in de ijskast. Serveer de koude soep met kleine stukje komkommer, tomaat en paprika, of met seranoham, of met een gehakte hard gekookt ei of met hollandse garnaaltjes. De soep kan natuurlijk ook zonder garnering gegeten worden.

dinsdag 18 september 2007

Steak tartare

Benodigde ingrediënten:

Verse ossenhaas (+/- 300-400 gr), kappertjes, zilveruitjes in het zuur, 2 gekookte eieren, 1/2 ui, anjovis filets, mayonaise, tomatenketchup, paprikapoeder, worcestershire sauce, tobasco en krulpeterselie.

Hak de ossenhaas zeer fijn (ga net zolang door tot het een mooie en fijn gehakte substantie is) en doe het vlees in een mengkom. Hak de zilveruitjes, ui, eieren, ansjovis en kappertjes fijn en meng dit met het vlees. Voeg 2 eetlepels mayonaise, een flinke scheut tomatenketchup, scheutje (theelepel) worcestshire sauce en een paar druppeltjes tobasco toe. Meng het geheel en dien dit alles koud op. Maak het gerecht af met wat fijn gehakte peterselie.

Salade van gegrilde groenten

Benodigde ingediënten:
1 courgette, 4-5 tomaten, 10 groene asperges, 1 rode, groene en gele paprika, 1 ui, 5 teentjes knoflook, 1 aubergine, bascilicum, peper, zout, olijfolie en aceito balsamico (eventueel ook met rode peper, wortel, venkel)

Alle groenten maak je schoon en ontdoe je van eventuele zaadlijsten. Je snijdt de groenten in plakken. Grill alle groenten achter elkaar op een hete grillplaat. Zorg ervoor dat er een grillstreepjes op de groenten komen. De knoflook laat je in de schil zitten, maar je snijdt wel de topjes van de teentjes knoflook af. Leg de knoflookjes ergens in een hoekje van de grillplaat. Laat ze rondom mooi bruin worden. De tomaten grill je niet, maar deze kook je in een pan water. Als de schil van de tomaten barst, kun je de tomaten afgieten, laten afkoelen en pellen (ontdoen van de vel).

Doe de gegrilde (en afgekoelde) groenten in een mooie schaal of kom. Hak de bascilicum en strooi deze over de groenten, maal wat peper en zout over de groenten. Druk de gegaarde knoflook uit de gebruinde schil. Hak de knoflook en meng dit door de groenten. Voeg de grof gesneden tomaten Maak de groenten aan met olijfolie en de aceito balsamico.

Zeebaars in zoutkorst




Benodigde ingrediënten:
1 Zeebaars (1-1,2 kg) (vraag aan de vishandel de ingewanden eruit te halen en de vis te ontdoen van de schubben), veel half tot grof zeezout (+/- 1,5 kg), thijm en citroen, olijfolie en peper.

Spoel de vis een af met koud water en maak de vis droog met wat keukenpapier. Stop de vis vol (daar waar ooit zijn ingewanden zaten) met de thijmtakjes en sprenkel wat citroensap in en over de vis. Pak een ovenschaal en sprenkel wat olifolie op de bodem. Bedek de bodem van de schaal met zeezout en leg de vis hierop. Strooi vervolgens de rest van het zeezout over de vis. Zorg ervoor dat de vis in zijn geheel bedekt is met het zeezout (de vis moet niet meer zichtbaar zijn). Zet de vis in een voorverwarmde oven (180-200 graden celcius) en laat de vis in ongeveer 25-30 minuten gaar worden. Haal de schaal uit de oven en verwijder het zeezout van en rondom de vis (met een lepel). Als de vis vrij ligt, haal je de vis uit de schaal en verwijder je de rest van het zout alsook de huid van de vis. Serveer de vis of fileer deze alvorens op te dienen. Besprenkel de zeebaars eventueel met wat olijfolie en citroensap.

maandag 17 september 2007

Bolognese saus

Benodigde ingrediënten:
1 kilo witte uien, 1/2 teentjes knoflook, 1 pond half om half gehakt, 3 laurierblaadjes, 3 kruidnageltjes, roomboter, olijfolie, vers geraspte parmagiano, 1 fles biologische pasata en 2/3 glazen rode wijn.

Snijd de uien en knoflook in kleine stukjes. Neem een grote pan en zet de uien en knoflook aan in roomboter en olijfolie. Voeg de gehakt toe. Laat het geheel een minuut of 5 op een gemiddeld hoog vuur staan. Voeg de pasata toe en vul de lege fles pasata met koud water en voeg dit ook toe. Voeg de laurier, kruidnagel en 2-3 glazen rode wijn toe. Laat het geheel een uur of 4 (mag ook langer) op een laag vuurtje inkoken. Voeg eventueel naar smaak zout en peper toe. Doe dit echter niet te vroeg want door het inkoken (reduceren) kan de saus te zout worden. Door de saus uren langzaam te laten inkoken, komen de verschillende smaken samen en ontstaat er een fantastische saus met heel veel smaak. Eet de saus met een pasta, bijvoorbeeld tagliatelle. Vergeet de parmagiano niet!

Kippenleverpaté

Benodigde ingrediënten:
kippenlevertjes (+/-200-300 gram), 1 ui, 2 teentjes knoflook, 4-5 takjes thijm & rozemarijn, flinke scheut rode port, +/- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur), peper en zout.

Snijd de uien fijn, plet de knoflook en hak deze fijn. Zet de ui en knoflook aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie, voeg de kippenlevertjes toe. Bak de lever rondom bruin. Voeg wat zout en peper toe (liefst uit een molen). Voeg een scheut rode port toe en laat de port inkoken, na een minuutje draai je het gas laag en laat je het geheel nog even doorgaren. Voeg nu ook de thijm en rozemarijn toe (alleen de blaadjes).

Laat alles afkoelen. Als het koud is, gooi je alles in de keukenmachine. Maal de kippenlevertjes fijn. Voeg nu de boter toe en mix het geheel tot het één gladde substantie is geworden. Als je liever wat grovere paté wilt, moet je ervoor zorgen dat je de kippenlever niet helemaal fijn maalt. Doe de paté in een kom/ bak en zet het weg in de koelkast. Haal de paté ongeveer een half uur voor het opdienen weer uit de koelkast, zodat de ergste koude ervan af is.