zondag 26 oktober 2008

Tarbot met beurre vert


Benodigde ingredienten:
Tarbot, room, wittewijn, roomboter, groene mosterd en garnituur

Vraag aan de visboer om de tabot voor je schoon te maken. Zeg wel dat hij de huid van de tarbot moet laten zitten (dus tarbotfilet op de huid). Bak de tarbot (wel even lichtjes bloemen) in wat roomboter en olie goud geel bruin (let op niet te lang, want de vis is zo gaar). Maak een buerre blanc, en voeg wat groene mosterd toe (beurre vert).

Tomatensoep


Benodigde ingredienten:
tomaten (heel veel tomaten), passata, room, kruiden (bijv. bascillicum, koriander, laurier, kruidnagel, kervel), ui, knoflook, bouillon.

Er zijn heel veel manier om tomatensoep te maken. Ik werk altijd vanuit een basissoep. Ik maal de tomaten in een keukenmachine. Zet een grote pan op een middel hoog vuur en fruit hierin wat gesneden ui en knoflook. Voeg dan de fijn gesneden tomaten toe, water en bouillon. Voeg laurier en kruidnagel toe. Laat het geheel een flinke periode (paar uur) trekken. Zeef de soep. Je houdt nu een dunne (soort) tomatenbouillon over. Dit is de basis. Vanaf hier kun je ermee doen wat je wilt. Room toevoegen. Bouiilon verder in laten koken. Kruiden toevoegen. Rode wijn toevoegen. Suiker toevoegen. Etcetera. Je kunt ook combinaties maken, bijvoorbeel room, rode wijn en koriander. Dit is wat ik vandaag gedaan heb. Probeer gewoon uit waarvan je denkt dat zou best eens lekker kunnen zijn.

Bascillicum tempura gamba's met bascillicumolie


Benodigde ingredienten:
Gamba's, tempuramix, bascillicum, olijfolie, zout, zonnenbloemolie

Hoe maak je bascillicumolie? Pluk een plantje bascillicum kaal en doe de blaadjes in een kom, voeg wat olijfolie toe en mix dit met een staafmixer net zo lang totdat er een mooie fijne en gladde massa is ontstaan. Hoe zachter de olijfolie, hoe lekkerder de bascillicum olie uiteindelijk wordt.