zaterdag 17 november 2007

Hazenrug met kruidkoekjus, uiencompote, rode kool, aarappelpuré en een mousseline van koolrabi

Benodigde ingrediënten:
Hazenrug, bouillon, kruidkoek, rode kool, aardappelen, roomboter, uien, koolrabi

Uiencompote: Snijd 1 grote ui in ringen. Zet deze aan in een pannetje met voldoende roomboter en voeg wat rietsuiker toe. Laat het geheel zachtjes stoven. Let op dat de uien niet bruin worden of verbranden.

Mousseline van koolrabi: Snijd de koolrabi in stukken en kook deze gaar. Maal de koolrabi met een staafmixer fijn. Voeg wat peper en zout toe. Voeg vervolgens een scheut (ongeklopte) slagroom toe en mix het geheel totdat de room stijf wordt.

Rode kool: Kook de rode kool in wat water en azijn. Voeg wat suiker toe en kaneel. Laat het geheel goed inkoken.

Aardappelpuré zie het recept aarappelcrème.

Bak de hazenrug in roomboter. Let op dat de hazenrug niet te gaar wordt. Beetje rood/ rosé van binnen is het lekkerste.

Kruidkoekjus: Laat bouillon inkoken met 2 plakje kruikkoek. Gebruik eventueel een mixer om alle stukjes goed te laten oplossen.

Gebakken ganzenlever op bedje van truffelzuurkool met appelstroopjus en gecarameliseerde appel


Benodigde ingrediënten:
Ganzenlever, zuurkool, truffelolie, Provenciaalse kruiden, peper, zout, bouillon, appelstroop, appels, rietsuiker.

Bereid de zuurkool door deze aan te zetten in roomboter. Voeg een een gesnipperd appeltje toe en een scheut truffelolie. Maak de zuurkool af met wat provenciaalse kruiden.

Schil een appel en snijd deze in partjes. Snijd de partjes in dunne reepjes in. Leg de appel reepjes op een plaatje/ schaaltje en strooi hierover rietsuiker en leg ertussen een paar kleine klontjes roomboter. Zet dit in de oven op de grillstand. laat de appeltjes carameliseren.

Bak de plakjes ganzenlever in een hete pan om en om bruin. Eventueel kun je de ganzenlever vooraf bloemen. Schik het geheel op een bord. Maak het af met wat ingekookte bouillon die je hebt afgemaakt met een eetlepel appelstroop.

Casave en surinaamse bloedworst

Bakkeljauw (stokvis)

Benodigde ingrediënten:
Gedroogde gezouten vis, gele peper (madame Jeanette), tomaten en uien,
Laat de vis een paar uur wellen in een bak met warm water. Maak de vis schoon. Scheid het vlees van de graten en eventueel de ingewanden. Snijd het vlees in stukjes. Snipper een ui en Madame Jeanette. Fruit dit aan in een koekenpan met een beetje olie. Voeg het vlees van de vis toe en bak dit mee. Na een minuut of 5-7 voeg je de fijngesneden tomaten toe en laat het geheel nog een minuut of 10 op een laag pitje staan.

Nasi Singapore, met kippenpoten terriyaki



zondag 11 november 2007

Dorade uit de oven met marjoraan en salie


Benodigde ingrediënten:
Dorade, marjoraan, salie, olijfolie, peper en zout.
Bijgerechten: geroosterde paprika's en patatas brava
Paprika's, aardappelen en knoflook

De vis laat je door de visboer schoonmaken. Vul de vis met de kruiden en besprenkel de vis met olijfolie. Zet de vis in een hete oven van 180 graden. Je kunt de vis in een zoutkorst doen, maar je kan de vis ook afdekken met wat alluminiumfolie. De vis laten garen in 20 tot 25 minuten. Voor het opdienen fileer je de vis.

Geroosterde paprika's: snijd de paprika's in stukken (verwijder de zaadlijsten). Besprenkel de stukken paprika met wat olie en zout. Rooster de paprika's in de oven (hete lucht en grillen). Na ongeveer een half uur (wel een keerd raaien) zijn de paprika's klaar. Laat de paprika afkoelen en verwijder de schil van de paprika. Serveer dit gerecht op kamertemperatuur.

Patata's brava: snijd de aardappelen in partjes en bak deze in voldoende olijfolie goedbruin. Tijdens het bakken voeg je een x aantal teentjes knoflook toe (let op knoflook in schil houden). Voeg ook wat zeezout toe. De aarapelen laat je verder doorgaren in de oven. Voor het opdienen knijp je de knoflook uit de schil en serveer je samen met de patata's brava.

Sashimi van tonijn

Benodigde ingrediënten:
Tonijn, soyasaus, groene pesto, olijfolie, ruccola, peper en zout

Snijd de tonijn in dunne plakjes. Schik de tonijn samen met de ruccola op een bord en sprenkel hierover wat soyasaus en olijfolie. Strooi er wat gemalen zeezout en peper overheen. Maak het af met wat gehalveerde mini tomaatjes.