zaterdag 6 oktober 2007

Gebakken sardines

Benodigde ingrediënten:
Sardines, ruccola, tomaten, citroen, bloem, peper, zout en olijfolie

Dit is een heerlijk voorgerecht en makkelijk te bereiden. Het meeste werk zit in de voorbereiding. De verse sardines moeten eerst helemaal schoongemaakt en gefileerd worden. Ontdoe de vis van zijn schubben, snijd de vis open in zijn buik en verwijder de ingewanden en de graatjes, inclusief de ruggegraat. Doe dit voorzichtig zodat de vis mooi aan 1 stuk blijft. Snijd de kop eraf. Gebruik voor dit schoonmaken een klein, maar scherp mes.

Haal de filets door de bloem en bak ze om en om in een pan met hete olijfolie. Als ze mooi bruin zijn, leg je ze op een ovenvast bord en voeg je wat zout en peper aan beide kanten toe. Zet de sardines een paar minuten in de oven.

Schik wat ruccola op een bord, leg een paar plakjes tomaat op de ruccola en een plakje citroen. In het midden van het bord schik je de filets van sardines. Schenk hierover nog wat olijfolie.

Zalm met rode wijnsaus


Benodigde ingrediënten:
2 zalmfilets met de huid er nog aan, bouillon, sjalotjes, knoflook, peper, zout roomboter en olijfolie

Gegrilde courgette met munt (bijgerecht)


Benodigde ingrediënten:
courgette, bosje munt, 1 teentje knoflook, peper, zout en olijfolie

Je snijdt de courgette in plakjes van ongerveer 1 cm. Vervolgens gril je je de plakjes courgette aan beide kanten. Neem een een kom en doe hierin de fijn gesneden munt en knoflook. Als de courgette gegrild is, voeg je deze toe aan de munt en knoflook. Voeg vervolgens zout en peper toe en een scheut olijfolie. Meng het geheel goed. Dit gerecht kan warm, maar ook op kamertemperatuur gegeten worden.



Krieltjes met rozemarijn (bijgerecht)


Benodigde ingrediënten:
krieltjes, verze rozemarijn, roomboter, peper en zout

Kook de krieltjes in een pan met water. Laat de krieltjes bijna gaar worden. Giet de krieltjes af en laat ze opdrogen. Halveer de krieltjes en bak ze in roomboter, maal er pepr en zout overheen en voeg vervolgens de verse (gehakte) rozemarijn toe. Laat het geheel mooi goudbruin worden. Haal de krieltjes door een zeef zodat je het geheel van de overbodige boter ontdoet. Tot slot laat je het nog 5-10 minuten doorgaren in de oven.

dinsdag 2 oktober 2007

Spaghetti peper, knoflook en tomaat (bijgerecht)

Benodigde ingrediënten:
5-6 tenen knoflook, 2 rode pepers, spaghetti, gepelde tomaten (4-5 stuks), peper, zout en parmagiano

Hak de rode peper in kleine stukjes. Plet de knoflook met de zijkant van een groot mes en hak en vervolgens in kleine stukjes. Neem een koekenpan en gooi hier wat olijfolie in en verhit dit op hoog vuur. Gooi de gehakte knoflook en peper in de pan. Na 1-2 minuten voeg je de gepelde toe. Laat het geheel aan de kook komen en roer het geheel regelmatig om, zodat het 1 gelijke massa wordt. Hierna voeg je de gekookte en aangemaakte (zout, peper en olijfolie) spaghetti toe en zorgt ervoor dat alles mooi gemengd wordt. Dit alles zet je op een laag vuur. Je kunt dit gerecht met of zonder paramsan serveren.

Pasta met bascilicum

Benodigde ingrediënten:
Pasta, verse bascilicum, ui, 2-3 teentjes knoflook, 1 blik gepelde tomaten (vers gemaakte gepelde tomaten), parmagiano, (groenten)bouillon

Deze pasta kan heel goed vegetarisch gemaakt worden. Indien je dit zou willen, moet je alleen de bouillon vervangen voor water of een groentebouillon. Je hakt een ui en 2-3 teentjes knoflook in kleine stukjes. Je fruit deze in wat olijfolie totdat ze glazig worden. Vervolgens voeg je er 6 ontvelde tomaten toe en laat het geheel op een laag vuurtje rustig koken. Druk de tomaten wat stuk zodat er een saus ontstaan. Voeg een paar eetlepels bouillon toe. Laat de saus een tijdje inkoken zodat de juiste dikte ontstaat. Kook de pasta gaar. Vermeng de saus met de gekookte pasta en hak een flinke bos basilicum in kleine stukjes. Bij het hakken van de basilicum neem je alleen de blaadjes en gooi je de steeltjes weg. De stelen zijn bitter en niet smakelijk. Voeg de gehakte basilicum toe aan de saus en de pasta. Serveer de pasta in diepe borden en strooi er tot slot verse parmagiano overheen.

Pasta met kippenlevertjes

Benodigde ingrediënten:
Pasta (spaghetti of tagliatelle), kippenlevertjes, 1 ui, 3 teentjes knoflook, halve rode peper, pasata, bouillon, salie, olijfolie, peper en zout.

Snijd de kippenlevertjes in grove stukken, hak een redelijk grote ui en snijd 3 teentjes knoflook fijn en hak ½ rode peper in kleine stukjes. Fruit de ui, knoflook en rode peper en kippenlevertjes in een koekenpan in een beetje olijfolie. Voeg hierna de pasata toe en zet het vuur laag. Er moet nu nog wel wat vocht toegevoegd worden. Ik gebruik hier meestal wat bouillon voor. Laat de saus op een laag pitje inkoken zodat de saus wat dikker wordt.

Kook de pasta gaar en giet deze af. Sprenkel wat olijfolie over de pasta en strooi wat vers gemalen peper en zout over de pasta, vermeng de pasta goed met de gereduceerde saus. Tot slot strooi je er wat verse en fijngehakte salie overheen.

zondag 30 september 2007

Kalfslever


Benodigde ingrediënten:
2 stuk kalfslever, bloem, roomboter, olijfolie, ontbijtspek/ pancetta, appel, uien, bouillon, peper en zout.

Bak de spek uit totdat deze knapperig is. Snijd de uien in ringen en bak deze in wat olijfolie totdat deze mooi bruin zijn. Snijd de appel in plakjes en bak deze in wat roomboter. Leg dit alles op een vuurvast bord en verdeel het over 2 porties.

Neem de kalfslever en haal het vlees aan beide kanten door de bloem. Neem een koekenpan en doe hierin een eetlepel roomboter en een scheut olijfolie. Als de pan goed heet is, bak je het vlees aan beide kanten mooi knapperig bruin. Vergeet niet wat peper en zout te malen over het vlees.

Leg het vlees op het vuurvaste bord samen met de eerder genoemde ingrediënten en zet dit alles in een voorverwarmde oven van 180 graden celcius. Laat het geheel 5-10 minuten gaar worden. Let op klafslever mag best een beetje rosé van binnen zijn.

Neem wat bouillon (3-4 soeplepels) en kook dit op een hoog vuur in (gebruik een koekenpan, zie recept bouillon). Als de bouillon mooi gebonden is en dus gereduceerd, kun je dit bij het opdienen over het vlees drapperen. Het vlees, spek, ui en appel leg je op het bord met daarover en omheen dus wat ingekookte bouillon.

Mosselen


Benodigde ingrediënten:
1 kilo mosselen, knoflook, soepgroenten, pasata, room , bouillon peper en zout

Dit gerecht eet ik graag als voorgerecht. Als je het wilt gebruiken als volwaardig gerecht (voor 2 personen) zou ik 2 kilo adviseren. Snipper de knoflook in dunne plakjes en zet deze aan in een beetje olie, voeg de mosselen en de soepgroenten toe. Laat het geheel op een hoog vuur koken (gebruik een deksel). Je hoeft geen vocht toe te voegen, de mosselen hebben genoeg vocht welke vrijkomt als je ze gaat koken. Roer de mosselen regelmatig om, zodat ze allemaal gelijkmatig open gaan en gaar worden. Als ze bijna gaar zijn, voeg je een flinke scheut pasata, scheutje room en een soeplepel bouillon toe. Meng het geheel goed. Tot slot maal je nog wat peper en zout over de mosselen. Let op dat je de mosselen niet te lang laat koken.