zaterdag 29 september 2007

Carpaccio van tonijn

Benodigde ingrediënten:
verse tonijn, kappertjes, citroen, olijfolie, ruccola, peper en zout

Leg de tonijn in de vriezer en laat deze licht bevriezen (let op tonijn niet helemaal bevroren laten worden). Het is de bedoeling de tonijn iets harder te laten worden zodat je deze bij bereiding makkelijker in dunne plakjes kunt snijden. Snijd de (rauwe) tonijn in fliterdunne plakjes. Schik deze plakjes op een bord. Strooi wat kappertjes over de tonijn en maal wat peper en zout erover. Knijp wat citroensap uit boven de vis en schik vervolgens de ruccola erover. Tot slot besprenkel je het gerecht met wat olijfolie.

Rundercarpaccio


Benodigde ingrediënten:
rundercarpaccio, ansjovisfiletjes, kappertjes, olijfolie, parmagiano, ruccola en peper

Leg de carpaccio op een bord, leg hierover 4 ansjovisfilletjes, wat kappertjes en schik de ruccola los over het vlees. Schenk wat olijfolie uit over het vlees en de ruccola. Rasp wat verse parmagiano en strooi dit over het gerecht. Tot slot maal je nog wat verse peper erover heen. Eventueel kun je ook nog geroosterde pijnboompitjes toevoegen.

vrijdag 28 september 2007

Scaloppina met citroen, witte wijn saus


Benodigde ingrediënten:
2 kalfsschitzels, bloem, 1 citroen, 2 dl witte wijn, peper en zout

Neem de kalfsschnitzels en haal deze door de bloem. Bak het vlees (vergeet peper en zout niet) in een beetje olijfolie en roomboter aan beide kanten goud bruin. Als het vlees mooi van kleur is, neem je het uit de pan en doe je het in een voorverwarmde oven van 180 graden celcius. Doe de witte wijn in de koekenpan bij het braadvocht van het vlees. Laat het vocht inkoken en voeg wat citroensap toe. Roer met een garde door de saus en voeg eventueel wat bouillon en room toe. Bind het geheel af met een klontje (koude) roomboter. Deze boter roer je door de hete saus. Serveer de saus bij het vlees. Als je saus klaar is, is het vlees ook wel gaar.

Aardappel gratin


Benodigde ingrediënten:
Aardappelen, ongeklopte en ongezoete slagroom, knoflook, peper, zout en parmagiano.

Schil de aarappelen en haal alle zwarte pitjes eruit. Reken ongeveer 3 aardappelen p.p. Snijdt de aardappelen in zo dun mogelijke plakjes. Het is gemakkelijk om hiervoor een keukenmachine te gebruiken (magimix). Doe 2 dl slagroom (o.b.v. 6 aardappelen) in een maatbeker samen met 1 of 2 teentjes knoflook. Mix dit alles met een staafmixer totdat de slagroom wat lobbig begint te worden. Let op slagroom moet schenkbaar blijven, dus laat de slagroom niet te stijf worden. Doe de aardappel plakjes in een mengkom en schep hier 2 eetlepels van de lobbige slagroom bij. Meng het geheel met de hand. Pak een vuurvaste schaal en vet deze in met een klein beetje roomboter. Schik de aardappelplakjes in de schaal en strooi wat peper en zout over de aardappelen en de smeer de rest van de slagroom over de aardappelen. Zet dit alles in een voorverwarmde oven van 180-200 graden celcius. Laat het in ongeveer een uur gaar worden en pas op dat het niet verbrandt (eventueel afdekken met alluminiumfolie)

Gebakken spinazie met paddenstoelen


Benodigde ingrediënten:
1 kilo verse spinazie (mag ook wilde zijn), bak(je) assortiment paddenstoelen, knoflook, peper, zout en olijfolie.

Snijdt de paddenstoelen in stukken (niet te fijn), hak een teentje knoflook mee. Bak de paddenstoelen samen met de knoflook in een klein beetje olijfolie op een hoog vuur.

Pak vervolgens een wok en bak de spinazie hierin, ook met een klein beetje olie en op hoog vuur. Zorg ervoor dat de spinazie zandvrij is. Dus eventueel goed wassen en droog draaien. Bak de spinazie totdat deze gaar is. Dit gaat vrij snel en zie je gemakkelijk doordat de spinazie slinkt en zacht wordt. Vergeet niet wat peper en zout over de spinazie te malen. Serveer de spinazie nadat je deze gemengd hebt met de separaat gebakken paddenstoelen. Lekker als bijgerechtje.

maandag 24 september 2007

Gevulde rundercarpaccio

Benodigde ingrediënten:
2 ons rundercarpaccio, 1 ons eendenleverterrine, ruccola, peper zout en balsamico.

Leg de pakjes carpaccio deels over elkaar in een cirkel op een bord. Neem de helft van de eendenleverterrine en schik dit over de carpaccio (een horizontale lijn in het midden). Leg hiernaast de ruccola. Maal wat peper en zout over het vlees. Sprenkel een paar druppletjes balsamico over het vlees. Rol het vlees op en snijdt het in stukken en serveer het met een stukje vers brood. De andere helft van de eendenleverterrine schik je over de andere carpaccio en hiermee doe je hetzelfde als hierboven beschreven.

Tagliatelle met truffel


Benodigde ingrediënten:
4 nestjes tagliatelle (o.b.v. ei), truffel, truffelolie, roomboter, peterselie, peper en zout.

Kook de pasta in water totdat deze gaar is (let op niet te gaar). Neem een mengkom. Doe hierin een eetlepel roomboter, en gehakte peterselie. Schaaf de truffel in dunne plakjes. Doe een deel (iets minder dan de helft) in de megkom. Als de pasta gaar is, giet je deze af en doe je deze in de mengkom. Meng de pasta met de inhoud van de mengkom, voeg een theelepel truffelolie toe en maal wat peper en zout erover en meng alles totdat de boter gesmolten is. Doe de pasta op een bord en strooi de rest van de truffel erover. Maak de pasta eventueel af met een beetje vers geraspte parmasan.

zondag 23 september 2007

Tempura garnalen


Benodigde ingrediënten:
(grote) gamba's (ik serveer dit gerecht altijd als voor- of tussen gerechtje en ga daarom altijd uit van 3 of 4 gamba's per persoon). Tempura beslag (2 soorten zie foto). De een is echt beslag wat je aanmaakt met wat water, de ander is een soort Japanse variant op broodkruimels (hierbij heb je 1 of 2 eieren nodig). Peper, zout en plantaardige olie om de gamba's in te frituren en wat soyasaus en citroen.

Maak de gamba's schoon, ontdoe ze van hun kop, schaal en darmkanaaltje. Dep de gamba's goed droog en strooi er wat zout en peper overheen. Ik heb 2 varianten:

1. met Japanse broodkruimels: haal de gamba's door een geklopt eitje en vervolgens door de broodkruimels. Frituur ze in een pan met plantaardige olie totdat ze mooi goudgeel bruin zijn.

2. met Japanse tempura mix: haal de gamba's door het tempura beslag en frituur ze in plantaardige olie totdat ze mooi goudgeel bruin zijn.

Serveer de tempura met een plakje citroen en een schaaltje soyasaus.

Stoof van Wagyu rundvlees

Benodigde ingrediënten:
1 pond wagyu stoofvlees, 4 laurierblaadjes, 1 winterwortel, 1 prei, bosui, 2 witte uien, knoflook, 3 dl rode wijn, 1 liter bouillon, mix van gedroogde kruiden (korianderzaad, venkel zaad, komijn, zeezout en peperkorrels).


Snijd het vlees in stukken (niet te klein), snipper de uien en hak de knoflook in stukjes. Zet dit alles aan met wat roomboter en olijfolie in een grote pan. Laat het vlees rondom bruin worden (let op dat je het vuur niet te hoog hebt, anders verbrandt de boter). Snijdt ondertussen de winterwortel in reepjes en voeg deze vervolgens toe, samen met de laurier. Voeg vervolgens de rode wijn en de bouillon toe.

Neem een vijzel en doe hierin een paar eetlepels van de gedroogde kruiden (korainderzaad, venkelzaad, komijn, peperkorrels en zeezout). Maal dit fijn in de vijzel, voeg eventueel een beetje olie toe om het te vergemakkelijken. Als het een fijne pasta is geworden, voeg je dit toe aan de pan. Laat het geheel een 2-3 uur op een laag vuurtje stoven. Proef na 2-3 uur of het vlees voldoende gegaard is, zo niet laat je het nog een uurtje stoven. Eventueel (als de stoof te droog wordt door reductie) voeg je nog wat bouillon en-of water toe (let op als je water toevoegd wordt de smaak vlakker). Ongeveer een half uur voordat je stoof klaar is, voeg je de gehakte prei en bosui toe en laat je dit nog even zachtjes een half uurtje meestoven. Eet dit gerecht bijvoorbeeld met wat aardappelpuré.