zaterdag 20 oktober 2007

Lasagna van aubergine


Benodigde ingrediënten:
2 aubergines, (dikke, eventueel gebonden) tomatensaus van pomodori, Ansjovis, mozzarella, geraspte kaas en peper.

Snijd de aubergine in dunne plakjes. Snijd de plakken verticaal. Neem een ovenschaal en sprenkel wat olijfolie op de bodem van de schaal. Leg hier 1 laag aubergine plakjes in. Hak de ansjovis en mozzarella en strooi dit over de aubergine. Schep vervolgens wat tomatensaus hierover heen. Leg hierover weer een laag aubegrine plakjes. Vergeet af en toe niet wat vers gemalen peper toe te voegen. Voeg weer wat ansjovis, mozzarella en tomatensaus toe. Dit blijf je herhalen totdat de aubergine plakjes op zijn. Zet de schaal in de oven en laat de lasagna gaar worden. Dit heeft wel een uurtje tot anderhalf uur nodig. Let op dat de bovenkant niet verbrandt. Dek de schaal eventueel af met wat alluminiumfolie. Een kwartier voordat je het gerecht gaat opdienen strooi je nog wat geraspte kaas over de lasagna en laat deze mooi gratineren (bruin worden).

Pasta met garnalen, pomodori en rucola

Benodigde ingrediënten:
gamba's (+/- 4-5 p.p.), tomatensaus van pomodori, rucola, knoflook, olifolie, peper en zout.

Pel de gamba's en snijd ze doormidden. Bak ze samen met wat knoflook in hete olijfolie. Strooi er wat peper en zout over. Voeg na 1-2 minuten wat tomatensaus toe. Laat het geel op een laag vuurtje langzaam garen.

Ondertussen heb je al de pasta afgekookt. Giet deze af en doe de pasta in een mengkom. Voeg nu de saus met garnalen toe en meng het geheel goed. Leg de pasta in een diep bord en voeg wat gehakte rucola toe.

Bruschetta met pomodori en mozzarella


Benodigde ingrediënten:
Brood, pommodori tomaten, buffel mozzarella, bascilicum, olifolie en zeezout

Snijd het brood (stokbrood of pain de campangne) in plakken en besprenkel de plakken aan beide kanten met wat olijfolie en zeezout. Zet dit in de oven en grill/ rooster het brood aan beide kanten licht goudbruin.

Hak de tomaten en buffel mozzarella in kleine stukjes en schik dit op de plakjes geroosterd brood. Scheur een de bascilicum in stukjes en leg dit op de tomaat en mazzarella. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie.

Focaccia


Benodigde ingrediënten:
00 bloem, gist, water, tomatensaus, olijfolie, oregano, zeezout en kaas

Maak een deeg van de 00 bloem, water en gist. Neem 400 gram 00 bloem, 35 gram gist en meng dit met zoveel water dat er een zacht deeg ontstaat. Laat het deeg afgedekt met een schone doek minimaal 1 uur rijzen (langer mag altijd).

Kneed het deeg in de vorm van een rechthoek en besmeer de bovenkant met wat olijfolie. Besprenkel wat tomatensaus en kaas over het deeg en tot slot strooi je er zeezout en oregano over. Pas op dat je niet teveel van dit alles doet. Het is de bedoeling dat het schaars is aangebracht zodat als je het brood eet, af en toe ook iets anders proeft, maar dat je ook nog gewoon brood proeft. Bak het deeg af tot het gaar is (+/- half uurtje op 18o graden celcius).