vrijdag 21 september 2007

Aardappel crème met paddenstoelen

Benodigde ingrediënten:
8 aardappelen, roomboter, room, peper (evt nootmuskaat), zout, knoflook, paddenstoelen (zoals champignons, shi takes, oesterzwammen). Je kunt ook goed een assortiment gedroogde paddenstoelen gebruiken. Gebruik 2-4 soorten paddestoelen. Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt, laat deze dan 24 uur wellen in de bak met water)


Schil en kook de aardappelen totdat ze gaar zijn. Maak een aardappelpuré (gebruik hiervoor een aardappelknijper). Gebruik je geen knijper wordt de puré minder fijn. Mijn voorkeur gaat uit naar een hele fijne en romige puré. Ik knijp de aardappelen soms 2-3 keer door de knijper voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Verzamel de puré in een mengkom en voeg een flinke klont roomboter toe en meng dit met de fijn geknepen aardappelen (des te meer boter je toevoegt des te smeuiger en romiger de puré wordt). Voeg wat zou en peper toe (evt wat geraspte noormuskaat).

Snijd de paddenstoelen fijn. Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt laat deze eerst goed uitlekken en dep deze goed droog (het vocht waarin je de paddenstoelen hebt geweld is ook een heerlijke smaakmaker voor de saus. Gooi dit dus niet weg). Bak de paddenstoelen samen met wat fijngehakte knoflook.

Serveer de warme puré (evt een tikje in de magnetron) met daarover heen gedrappeerd de gebakken paddenstoelen. Maak het geheel af met wat (gereduceerde) boullion. Voor deze bouillon verwijs ik naar het recpet bouillon. De bouillon moet goed gereduceerd zijn. Doe een 4-5 tal soeplepels bouillon in een koekenpan en laat dit een tijdje op hoog tot middenhoog vuur inkoken (reduceren). Er ontstaat nu een heerlijke, stroperige saus. Eventueel kun je de saus op smaak brengen met een sheutje rode port, cognac, calvados, rode wijn, balsamico azijn of het vocht waarin de paddenstoelen hebben geweld(laat dit dan wel meekoken).