vrijdag 28 september 2007

Aardappel gratin


Benodigde ingrediƫnten:
Aardappelen, ongeklopte en ongezoete slagroom, knoflook, peper, zout en parmagiano.

Schil de aarappelen en haal alle zwarte pitjes eruit. Reken ongeveer 3 aardappelen p.p. Snijdt de aardappelen in zo dun mogelijke plakjes. Het is gemakkelijk om hiervoor een keukenmachine te gebruiken (magimix). Doe 2 dl slagroom (o.b.v. 6 aardappelen) in een maatbeker samen met 1 of 2 teentjes knoflook. Mix dit alles met een staafmixer totdat de slagroom wat lobbig begint te worden. Let op slagroom moet schenkbaar blijven, dus laat de slagroom niet te stijf worden. Doe de aardappel plakjes in een mengkom en schep hier 2 eetlepels van de lobbige slagroom bij. Meng het geheel met de hand. Pak een vuurvaste schaal en vet deze in met een klein beetje roomboter. Schik de aardappelplakjes in de schaal en strooi wat peper en zout over de aardappelen en de smeer de rest van de slagroom over de aardappelen. Zet dit alles in een voorverwarmde oven van 180-200 graden celcius. Laat het in ongeveer een uur gaar worden en pas op dat het niet verbrandt (eventueel afdekken met alluminiumfolie)