zondag 23 september 2007

Stoof van Wagyu rundvlees

Benodigde ingrediënten:
1 pond wagyu stoofvlees, 4 laurierblaadjes, 1 winterwortel, 1 prei, bosui, 2 witte uien, knoflook, 3 dl rode wijn, 1 liter bouillon, mix van gedroogde kruiden (korianderzaad, venkel zaad, komijn, zeezout en peperkorrels).


Snijd het vlees in stukken (niet te klein), snipper de uien en hak de knoflook in stukjes. Zet dit alles aan met wat roomboter en olijfolie in een grote pan. Laat het vlees rondom bruin worden (let op dat je het vuur niet te hoog hebt, anders verbrandt de boter). Snijdt ondertussen de winterwortel in reepjes en voeg deze vervolgens toe, samen met de laurier. Voeg vervolgens de rode wijn en de bouillon toe.

Neem een vijzel en doe hierin een paar eetlepels van de gedroogde kruiden (korainderzaad, venkelzaad, komijn, peperkorrels en zeezout). Maal dit fijn in de vijzel, voeg eventueel een beetje olie toe om het te vergemakkelijken. Als het een fijne pasta is geworden, voeg je dit toe aan de pan. Laat het geheel een 2-3 uur op een laag vuurtje stoven. Proef na 2-3 uur of het vlees voldoende gegaard is, zo niet laat je het nog een uurtje stoven. Eventueel (als de stoof te droog wordt door reductie) voeg je nog wat bouillon en-of water toe (let op als je water toevoegd wordt de smaak vlakker). Ongeveer een half uur voordat je stoof klaar is, voeg je de gehakte prei en bosui toe en laat je dit nog even zachtjes een half uurtje meestoven. Eet dit gerecht bijvoorbeeld met wat aardappelpuré.